M+R interior architecture

Hans Marechal
Aalsterweg 230
5644 RK
EINDHOVEN
Noord-Brabant
Nederland
t. 040-2137408
e. info@mplusr.nl
www.mplusr.nl

visie

Visie M+R interior architecture

Het vormgeven aan publieke ruimtes; kantoren, theaters, vliegvelden, bibliotheken, horeca, ,… werken in het spanningsveld tussen het grote, extroverte gebaar van de architectuur en de intimiteit van de ruimte daarbinnen, inspirerende en leefbare, duurzame ruimten waar het welbevinden van de gebruiker op de eerste plaats komt. Wat doen wij als interieurarchitecten eigenlijk? Wat drijft ons, waar willen we heen? Wezenlijke vragen, waard om hier terdege bij stil te staan. Een visie op ons vak;

het gesprek 

Ontwerpen betekent voor ons allereerst: heel goed luisteren. Luisteren naar de opdrachtgever en alle betrokken partijen. Wat is hetgeen dat onze opdrachtgever wil? Wat is de ‘vraag achter de vraag’? Welke belangen spelen er, welke wensen en behoeftes? Vervolgens luisteren we ook goed naar onszelf. Wat vinden wij ervan? Wat zegt onze ervaring? Klopt hetgeen de opdrachtgever wil, zijn er betere oplossingen mogelijk? Over al deze kwesties gaan we het gesprek aan. Ons vak is luisteren, aanvoelen, analyseren, ordenen en uiteindelijk het vertalen van de vraag naar een innovatieve oplossing.

 

de samenhang

Vaak zijn onze projecten complexe opgaven, interieurarchitectuur op grote schaal. Wij benaderen ieder project vanuit architectonisch perspectief. We analyseren de functies en het gebruik van het gebouw en onderzoeken hoe je deze het beste kunt ordenen binnen de gegeven ruimte. Om de binnenruimtes optimaal te laten aansluiten op functie en gebruik, kunnen we bouwkundige ingrepen voorstellen: trappen, een entree, een doorgang of tussenvloer worden toegevoegd of verplaatst. We werken vanuit een totaalconcept voor het hele project. Alle elementen van interieur en exterieur moeten uiteindelijk een geheel vormen, waarbij elk detail is afgestemd op het gewenste resultaat: van de klimaatbeheersing tot de deurknoppen en van de verlichting tot het tapijtdessin.

 

licht, ritme en kleur

Om ordening aan te brengen in alle onderdelen van een ruimte, zijn licht, ritme en kleur onze belangrijkste hulpmiddelen. Natuurlijk daglicht is wezenlijk voor de beleving van de binnenruimtes en dient zoveel mogelijk onbelemmerd haar werk kunnen doen, aangevuld met kunstlicht waar dat nodig is. Licht geeft diepte en contrast aan een ruimte. Het benadrukt de vormen en het ritme van architectonische elementen. Licht in combinatie met ritme en verfijnd kleur- en materiaal gebruik laat een ruimte tot leven komen.

 

de menselijke maat

De gebruiker staat centraal in onze ontwerpen. Hoe beleeft een persoon (bezoeker, medewerker, bewoner) de ruimte, voelt men zich veilig en op z’n gemak? Het exterieur is de schil die de binnenruimte; de gebruiksruimte, conserveert. Het gebruik is het hoofddoel van de ruimte. Daarom is het interieur zo belangrijk: hier wordt de menselijke schaal gecreëerd. Het werk van ons bureau draait uiteindelijk om het creëren van een ‘tweede huid’ in gebouwen, de omgeving waarmee de mens direct in contact komt, die men het sterkst ervaart. Ruimtes dienen prettig en veilig aan te voelen. Om dit te bereiken, moet je ervoor zorgen dat een ruimte volstrekt voor zichzelf spreekt. Al bij binnenkomst moet deze herkenbaar zijn, je moet er meteen je weg kunnen vinden (cognitief). Daarvoor moet alles kloppen: verlichting, akoestiek, klimaatbeheersing, routing, kleur en materiaal. Goed gekozen vormen, kleuren en duurzame materialen zorgen er bovendien voor dat een omgeving een positief effect op mensen heeft.

duurzaamheid

Duurzaamheid is een containerbegrip aan het worden, maar dat doet niets af aan het belang ervan. De meest voor de hand liggende invulling van duurzaamheid is volgens ons: projecten neerzetten waar de opdrachtgever ook op de lange termijn profijt heeft. Daarvoor zijn (eerlijk)materiaal, afwerking en detaillering heel belangrijk. In ecologische zin streven we naar een optimaal duurzaam eindproduct. Dat betekent dat we zoveel mogelijk materialen (her)gebruiken die het milieu en de natuurlijke bronnen niet of zo min mogelijk belasten en dat we zoeken naar energiezuinige oplossingen voor bijvoorbeeld verlichting en klimaatsystemen. Duurzaam en innovatief vormen een uitstekende combinatie, mits je de oplossingen tot in detail doordenkt en uitwerkt. M+R heeft een zeer ruime ervaring op het gebied van duurzaamheid in projecten: Breeam (excellence); Leed; de natuaral step; Cradle to Cradle etc.

 revitalisering

Wat is er duurzamer dan het herbestemmen van een bestaand gebouw? In verouderde stedelijke gebieden kan een nieuw gebruik van bestaande bebouwing leiden tot prachtige ontwikkelingen. Van die kansen zou veel meer gebruik gemaakt moeten worden. Voor ons bureau is juist dit type projecten een uitdaging. Hier vinden we bij uitstek de complexe vraagstukken waar we ons zo graag mee bezig houden. Het revitaliseren van bestaande gebouwen vraagt om inventiviteit en innovatief vermogen. Bij het renoveren en herbestemmen van monumenten is het uitgangspunt altijd de historische en architectonische kwaliteit zoveel mogelijk intact te laten. De aanpassingen worden als een soort ‘inbouwpakket’ aan het gebouw toegevoegd. Soms harmoniërend, soms contrasterend maar nooit concurrerend met de oorspronkelijke basis. Niet alleen fraaie monumenten lenen zich voor een dergelijke aanpak. Ook veel gedateerde en vaak onaantrekkelijke onderkomens kunnen getransformeerd worden tot moderne en attractieve gebouwen. 

flexibiliteit

De moderne organisatie is in ontwikkeling. Een kernbegrip daarbij is flexibiliteit: soepelheid, buigzaamheid.

In overdrachtelijke zin wordt het gebruikt als karaktereigenschap van een persoon, een organisatie of een gebouw.

Het staat voor het vermogen om zich moeiteloos aan te passen als de situatie daarom vraagt. De hedendaagse mens kan altijd en overal werken, daarbij geholpen door de voortdurende ontwikkeling van communicatiemiddelen. Starre kantoorruimtes passen daar niet meer bij. Het ‘nieuwe werken’ vraagt om een andere werkomgeving. Daarbij kun je bijvoorbeeld denken aan een ordening van werkruimtes op basis van activiteiten: geconcentreerd werken in een stilteruimte, overleggen in een vergaderruimte, brainstormen in een inspirerende ruimte, en ook thuiswerken kan in zo’n concept opgenomen worden. Het flexibel inrichten van werkplekken biedt organisaties ook de kans om efficiënter met ruimte om te gaan. Om het concept ook in de praktijk te laten werken, moeten het interieurontwerp de nieuwe functies zo goed mogelijk ondersteunen, maar zonder dat het op zijn beurt een te starre ordening oplegt. Inderdaad, flexibel.

de interieurarchitect als regisseur

Complexe projecten vragen om een hele goede samenwerking. Met de opdrachtgever, maar ook met architecten, aannemers, installateurs en adviseurs. Je dient als interieurarchitect met al de belangen rekening houden en tegelijk

staan voor je eigen visie. In dat dynamische geheel zien wij onze rol van initiator, inspirator en centraal aanspreekpunt. Degene die overzicht heeft over alle facetten en belangen, die kan switchen van de constructie van een nieuwe entree naar de kleur van de tegeltjes op het toilet, en vooral: degene die te midden van alle verschillende stemmen die van de gebruiker kan vertegenwoordigen. Een goede interieurarchitect is in onze beleving een regisseur, die alle disciplines uiteindelijk tot één geheel weet te smeden.

werkwijze

M+R interior architecture

M+R interior architecture is een internationaal opererend ontwerpbureau, in 2000 opgericht door Hans Maréchal. Ons bureau richt zich voornamelijk op het verbouwen en inrichten van projecten binnen de utiliteit, leisure- en retailsector. De door ons gerealiseerde projecten hebben vaak een sterk publieke functie; voorbeelden zijn luchthavens, stadions, bibliotheken, restaurants, hotels, theaters, medische centra, bankgebouwen, kantoorgebouwen (kantoorconcepten) en overheidsgebouwen.

Wij hebben een ruime ervaring opgedaan met het herbestemmen van bestaande gebouwen, waaronder ook monumentale panden (veelal Rijksmonumenten). Hierbij worden zorgvuldig de grenzen van de mogelijkheden opgezocht, steeds met respect voor de architectonische en/of historische kwaliteiten van het gebouw. Aan de hand van het programma van eisen geven we vorm en inhoud aan de ontwerp opdracht. Hierbij worden creativiteit, functionaliteit, duurzaamheid en ergonomie op een doordachte wijze vertaald naar een uniek eindproduct met een eigen identiteit. Vaak is het uitgangspunt een conceptuele benadering van de ontwerp-opgave, waarbij een totaalplan met oog voor detail wordt ontwikkeld.

We hechten veel waarde aan een optimale integratie van technische mogelijkheden, vooral op het gebied van lichtarchitectuur, omdat juist licht een belangrijke bijdrage levert aan de kwaliteit van de leefomgeving. We beschikken over een uitgebreide ervaring op het gebied van het inrichten van kantoren, scholen en openbare representatieve ruimten, waarbij onder andere ergonomie (ARBO), veiligheid, klantvriendelijkheid en routing belangrijke aspecten zijn. Ook hebben we voor verschillende opdrachtgevers kantoorconcepten ontwikkeld en vorm gegeven. Deze concepten zijn gebaseerd op de behoeftes en wensen van de organisaties en in het bijzonder gericht op innovatie, flexibiliteit, functionaliteit en duurzaamheid. Voor herbestemming van gebouwen werken we veelal zelfstandig en begeleiden we de bouwkundige, constructieve, elektrotechnische en werktuigbouwkundige aspecten van concept tot en met uitvoering; indien nodig wordt kennis ingehuurd. Afhankelijk van de complexiteit en grootte van een project werken we ook samen met diverse partners, zoals bouwkundig architecten, tuin- en landschapsarchitecten projectmanagers en organisatieadviseurs ‚óŹ

 

specialisatie

bedrijfspanden, musea, verbouwingen, renovaties, overheidsinstellingen, industrieel erfgoed, zorginstellingen, hotels, scholen, kantoren, herbestemmingen, woningen, monumenten, winkels, overig, bibliotheken, tentoonstellingen

opdrachtgevers

 • Allee Wonen
 • Astrimex
 • BDO Accountants
 • Bibliotheek Midden Brabant
 • Bibliotheek VanNu
 • Bibliotheek Krimpenerwaard
 • Bibliotheek de Achterhoekse Poort
 • Bod’or
 • Brabant Wonen + Brabant Zorg
 • Campina Creamy Creation
 • Chassé Theater Breda
 • CTAC ’s Hertogenbosch
 • DAF trucks
 • Cultuurhuis Krimpen aan de Lek
 • Deventer Schouwburg
 • Desque
 • Dirkzwager advocaten & notarissen
 • DMV Fonterra Excipients
 • DRU Cultuur Fabriek
 • Double Tree by Hilton
 • Eindhoven Airport
 • FLOS Architectural Lighting
 • Gemeente Drechterland
 • Gemeente Eindhoven
 • Gemeente Goirle
 • Gemeente Krimpenerwaard
 • Gemeente Loon op Zand
 • Gemeente Oude IJsselstreek
 • Gemeente Roosendaal
 • Here Technologies
 • Hevo
 • Huisman & van Muijen installatieadviseurs
 • ILGE Subscription Management
 • Insinger Gilissen
 • Koopmans TBI Enschede
 • Lee Hecht Harrison
 • Maasland woning coöperatie
 • Mazars Nederland
 • MCB International
 • MIELE Nederland
 • Océ
 • Okura Hotel
 • Philips Stadion
 • Privium Schiphol
 • Provincie Zeeland
 • PSV Voetbal
 • RET Bouwproducten
 • Rituals Cosmetic Enterprise
 • ROC Opleidingen
 • Schiphol Airport
 • Theater de Leest
 • Theater de Maaspoort
 • Tweede Kamer der Staten-Generaal
 • VIP International, Sheremetyevo Airport
 • WonenBreburg
 • Zorghotel Udens Duijn