bni magazine

Nook is het nieuwe magazine van BNI en AiNB over interieurarchitectuur. Het eerste nummer is eind juli 2018 verschenen. Nook biedt verdieping, inspiratie en opinies. Nook verschijnt 4 x per jaar, waarvan twee nummers in het Nederlands en twee nummers in het Engels zullen verschijnen.

 

Ook zusterorganisaties als BNA, BNO, BNSP en NVTL, bibliotheken, onderwijs- en overheidsinstellingen, (potentiële) opdrachtgevers, particulieren en andere geïnteresseerden ontvangen Nook. Een jaarabonnement op Nook kost 49 euro, een los exemplaar kost 12,50 euro. Leden van AiNB en BNI ontvangen Nook gratis.

 

Intern was het magazine van de BNI. Het verscheen van 1984 tot 2018, de laatste jaren vier keer per jaar in een oplage van 750 exemplaren en werd verspreid onder de leden van de BNI.

 

In 2018 verschenen

 

NOOK #1 ERFGOED


NOOK #2 EUROPE - Engelstalig


NOOK #3 LICHT 

  
In samenwerking met het Stimuleringsfonds Creatieve Industrie is Vijftig Jaar bni in 2018 verschenen.

 

Interieurarchitect als programmeur van de ruimte

We leven in een samenleving die steeds verder digitaliseert, wat heeft dat voor invloed op de ruimtelijke beleving? En op de rol van de interieurarchitect daarin? In deze blog neem ik je mee langs thema’s van deze tijd zoals smart homes, herbestemming en meer en kijken we hoe dit verder door zou kunnen spelen in de toekomst.

... lees verder

00 Reacties

Preuvenemint 2018 voorzien van gouden pissoir?

Zelden heb ik zo’n mooi publiek over het Vrijthof zien bewegen. Geheel in stijl at, dronk en flaneerde u over het fijn verlichte Maastrichtse plein, dat geheel ter ere van het jaarlijkse Preuvenemint in stijl was omgebouwd tot een ervaring die zelfs deze local zich in het buitenland deed wanen.

... lees verder

00 Reacties

Thuiswerken wordt het nieuwe “huis” werken

De kantorenwereld staat aan de vooravond van een nieuwe revolutie. Nu hippe bedrijven zoals uit bijvoorbeeld Amsterdam, Londen en Berlijn het nieuwe werken introduceren in hun kantoren, is het aan de vele kantoorleveranciers om producten te creëren die aan deze nieuwe vragen voldoen. 

... lees verder

00 Reacties

Debat: toekomst met of zonder titel?

Is titelbescherming voor interieurarchitecten een must? Het ministerie van Economische Zaken stelde dit onlangs ter discussie. Twee onderzoekers van de Universiteit van Amsterdam deden vervolgens onderzoek naar het belang van deze bescherming en pleiten voor behoud van de titelbescherming. Om alle voors en tegens voor het voetlicht te brengen, organiseerden BNI, BNA en BNO woensdag 18 november 2016 een debat over de toekomst van de interieurarchitectuur Innoveren of decoreren.

 

... lees verder

00 Reacties

Wie wil er een goed advies?

Wat een flauwe vraag! Iedereen wil toch een goed advies?
Nou.... daar kun je je over verbazen! Er blijkt nogal wat verwarring te bestaan over wàt nou een goed advies is.

... lees verder

02 Reacties

interieurarchitectuur in de netwerksamenleving

Op woensdag 30 november j.l. was ik aanwezig bij de BNI-bijeenkomst in Pakhuis de Zwijger in Amsterdam; opzet en inhoud van de avond was de presentatie van een enquête en een debat over de toekomst van de interieurarchitect.

Voor de volledigheid; sinds 2012 ben ik geen lid meer ben van de BNI; na lang te hebben gewerkt op architecten-bureaus en als zelfstandige bestaat mijn werk de laatste 10-12 jaar uit research, schrijven en de voorbereiding van een promotie-traject. Mijn laatste initiatief binnen de BNI was de opzet van een werkgroep gericht op innovatie, daarnaast heb ik meermalen in INTERN geschreven over deze thematiek omdat ze mij ter harte gaat en m.i. tevens ons allen ter harte zou moeten gaan.

... lees verder

03 Reacties

Tijdloos?

'Het moet wel een tijdloos ontwerp zijn'.

Het is een veel gehoorde wens van opdrachtgevers. Logisch natuurlijk. Een organisatie die voor veel geld gaat bouwen of verbouwen wil niet over 3 jaar al uitgekeken zijn op de vormgeving en de kleuren.

 

... lees verder

00 Reacties

Zodra het een naam krijgt lijkt er commotie te onstaan…

... Blurring - de vergroeiing tussen retail en een vorm van horeca.

Eigenlijk besefte ik helemaal nog niet wat er aan de hand was - De dienstdoende ambtenaar bleef maar verwijzen naar de geldende voorschriften en de lichtrode kleur in zijn nek gaf aan dat het menens was.

... lees verder

00 Reacties

Gastblog: Het Leslie Paviljoen

Ooit een Hammond orgel horen brullen? Waarschijnlijk wel, aangezien dit instrument veelvuldig gebruikt wordt door rock- en jazzmuzikanten zoals Pink Floyd, James Brown, Deep Purple en door huidige Nederlandse acts zoals Orgel Vreten, DeWolff en Sven Hammond. 

... lees verder

00 Reacties

Stop being beige

“Beige, een prachtige aardetint die staat voor avonturiers en natuurliefhebbers. Een nude tint die past bij elk interieur en prachtig mengt met intense warme kleuren.” (bron: VTwonen)

Echt, probeer het maar eens, zoek op Google naar vakantiehuizen, bungalows of appartementen. …En het beeld kleurt spontaan beige.  

 

... lees verder

00 Reacties

Wat is architectuur nou eigenlijk?

Wat is architectuur nou eigenlijk, vroeg ik me vanmiddag af. Waar gáát het nou eigenlijk om?
Klinkt misschien wat vreemd uit de mond van iemand die al 32 jaar in het vak zit. Maar soms overkomt me dat gewoon. Zoals vanmiddag. Ik was bij een klein gezondheidscentrum, dat 10 jaar geleden gebouwd is. De eigenaren (huisartsen en apotheek) willen rigoureus verbouwen. Want…

 

... lees verder

00 Reacties

Interview Jurgen Bey

“Als juryvoorzitter is het mijn taak de discussie tussen de juryleden goed te leiden zodat we samen vast kunnen stellen wat we belangrijk vinden. Ik zie die discussie als een reflectie op het vak interieurarchitectuur. Wat vinden de academies betekenisvol? Welke werken hebben ze genomineerd en waarom? Wat vinden wij als juryleden interessant? En als ontwerpers die dagelijks met het interieur bezig zijn? Bij een hardloopwedstrijd is de meting helder. Degene die als eerste over de eindstreep gaat heeft gewonnen. Bij de ‘strijd’ om de BNIprijs is dat veel complexer.”

... lees verder

00 Reacties

Blog #1:Wanneer heb je passie voor het interieur?

Interieurarchitectuur; best een omstreden woord. Wie mag zich wel interieurarchitect noemen en wie niet? Er zijn al hele discussies over gevoerd. Maar of je nou een titel hebt of een autodidact bent: waar het om draait is om passie voor interieur. Als je voldoet aan de volgende 5 criteria kan je zeker stellen dat jij passie hebt voor het interieur.

... lees verder

00 Reacties

Blog #2: De 7 valkuilen waar interieurarchitecten en ontwerpers intrappen

Creatieve professionals staan er om bekend dat ze erg gepassioneerd met hun werk bezig zijn. Zelfs in economische mindere tijden zijn zij zo verbonden met hun vakgebied, dat ze er alles aan zullen doen om te kunnen werken of die opdracht binnen te slepen.

... lees verder

00 Reacties

Blog #3: bni realisatie

De 6% regeling loopt af. Het 6%-tarief, dat tijdelijk was aangesteld bij het verbouwen van woningen, geldt nog voor werkzaamheden die afgerond worden in de periode van 1 maart 2013 tot 1 juli 2015. Echter dit betekent niet dat interieurarchitecten zich minder met de realisatie van projecten moeten bemoeien. Als ontwerper moet je betrokken zijn bij de uitvoering, als je jouw ontwerp het beste tot zijn recht wil laten komen.

... lees verder

00 Reacties

Gastblog #1: Communicatie door visualisatie

Iedere architect of ontwerper heeft het wel eens meegemaakt. Hoe overtuig ik een klant van mijn ontwerp? Hoe presenteer ik mijn visie als interieur architect? Wanneer woorden te kort schieten, kan een representatief beeld uitkomst bieden. Maar ja… architecten creëren nu eenmaal gebouwen en geen afbeeldingen. Toch?

... lees verder

00 Reacties

Blog #4: Wat moet je doen als je niet voldoende opdrachten hebt? 5 oplossingen.

Jij hebt enorme passie voor interieurarchitectuur, daarom heb je dit vak gekozen. Echter is een hoop talent hebben of een opleiding afronden soms niet genoeg om voldoende werk te hebben of opdrachten binnen te halen. Om dit te voorkomen is het van groot belang dat je jezelf blijft ontwikkelen, in je vakgebied en daarbuiten.

... lees verder

00 Reacties

Dutch Design Week in Shanghai 2015 — Creating Together

Om het verhaal achter het ontwerp van de tentoonstelling Creating Together te horen heb ik met de in Shanghai woonachtige architect Neville Mars afgesproken. Hij heeft o.a. het boek “THE CHINESE DREAM - a society under construction” geschreven. Heel toevallig heb ik dit boek in de boekenkast staan. Gekregen van een tevreden klant.

... lees verder

00 Reacties

Hanke Lumens creëert opdrachten

Wanneer opdrachten niet voor het oprapen liggen, moet je creatief zijn. Eigen initiatieven ontplooien, samenwerkingen opzoeken. BO6 architecten is daarin erg bedreven. Zo is het bureau van René de Prie en Hanke Lumens mede-initiatiefnemer bij de ontwikkeling van villa’s en woon-werkgebouwen. Interieurarchitect Hanke Lumens: “We zijn een beetje ondernemers geworden. Hierdoor creëren we opdrachten voor onszelf waar we met plezier aan werken.”

Wat is de ultieme opdracht voor jou?
“Het ontwerp van een huis. Dat is echt een oeropgave. Een plek waar je iets alledaags en privé als wonen vorm mag geven. Bijna alle grote architecten hebben wel een keer een woning gemaakt. Het ontwerp van een huis heeft de hele wereld in zich; een gezicht naar de buitenwereld en een veilige binnenwereld.”

... lees verder

00 Reacties

Wendy Snoek geef verhalen vorm

Wendy Snoek won vorig jaar met haar afstudeerproject de bni-prijs. Ze maakte een origineel ontwerp voor kunstencentrum Heden. De jury was lovend over haar project. Voor Snoek was de prijs een bevestiging dat ze met haar manier van ‘verhalen vertellen’ op de goede weg zat. Hoe is het nu met haar? Intern bracht een bezoek.

... lees verder

00 Reacties

Ontmoet voorzitter Peter Dautzenberg

Tijdens een lange reis van Sint Petersburg naar Ho Chi Minhstad, besloot Peter Dautzenberg zich kandidaat te stellen als voorzitter van de BNI. Samen met zes andere bestuursleden is hij de komende twee jaar verantwoordelijk voor de koers die de vereniging gaat varen. “Mijn passie voor interieurarchitectuur ontstond lang geleden toen ik bij Pieter Zaanen werkte in Amsterdam. Hij leerde me dat je als architect mensen moet behandelen als mensen en niet als figuranten in een ontworpen omgeving.”

... lees verder

00 Reacties

Kunst in opdracht

Ruim 2500 kunstenaars, architecten en ontwerpers hebben de afgelopen 60 jaar in opdracht van de overheid een kunstwerk gemaakt bij een nieuw overheidsgebouw. Dit resulteerde de ene keer in een veelbesproken beeldhouwwerk in de centrale hal en de andere keer in een subtiel ornament, meer geïntegreerd in het architectonische ontwerp. Altijd droeg het bij aan de sfeer in een gebouw. Hans van den Ban, adviseur van de rijksbouwmeester, vertelt over de bijzondere percentageregeling die dit mogelijk maakt.

 

... lees verder

00 Reacties

Klussen in Kleiburg

Kleiburg, de laatste Bijlmerflat in originele staat, is leeg. De vijfhonderd woningen in de flat worden verkocht als klushuizen. Het complex ademt de positieve sfeer van nieuwe mogelijkheden. Bureau M.E.S.T. zal het komend half jaar, in opdracht van het Consortium De Flat, laten zien wat die ruimtelijke en sociale mogelijkheden van de flat zijn.

... lees verder

36 Reacties

Printen en frezen met poeder, plastic of klei

Een freesmachine, een 3D poederprinter, een 3D scanner en een piepschuimsnijmachine; alles computergestuurd. Sinds twee jaar kunnen vormgevers, architecten en kunstenaars op de cad/cam afdeling van sundaymorning@ekwc aan de slag met hun digitale bestanden en experimenteren met 3D printing. Sander Alblas, medewerker van sundaymorning@ekwc, legt uit hoe het werkt en wat de mogelijkheden zijn.

... lees verder

00 Reacties

Hedendaags kunstmagazineWendy Snoek studeerde aan de Koninklijke Academie van Beeldende Kunsten in Den Haag. Als ontwerper is ze altijd op zoek naar verhalen en de verbeelding van deze verhalen. “Dat er mensen geïnteresseerd zijn in mijn manier van ‘vertellen’, ervaar ik als zeer waardevol.”

... lees verder

00 Reacties

Fraai is niet goed genoeg

Het interieur van een zorginstelling kan een belangrijke bijdrage leveren aan het welzijn van patiënten, bezoekers en personeel. Hoewel tegenwoordig veel zorginstellingen en (interieur)architecten claimen een healing environment te creëren, verdiepen ze zich vaak nog onvoldoende in waar het werkelijk om draait. Meestal wordt volstaan met verfraaiingen van interieur, gebouw en tuin, slechts zelden is echt in de huid van de gebruiker gekropen.

... lees verder

38 Reacties

BIM wordt eis

Building Information Model is een trend in de bouwwereld die de komende jaren zal groeien en steeds vanzelfsprekender zal worden. Door het gebruik ervan kun je met diverse disciplines op een efficiënte en intelligente manier integraal ontwerpen. Een toelichting door architect Martjan den Hoed.

... lees verder

00 Reacties

'Vragen stellen is essentieel'

Als hoofd interieurafdeling bij de Jong Gortemaker Algra is Franke van den Broek verantwoordelijk voor de interieurprojecten van het architectenbureau. Ze geeft leiding aan zes interieurarchitecten en -tekenaars en dat betekent veel plannen, coördineren, afstemmen en overleggen. “Ik  houd de grote lijnen in de gaten, geef extra input als dat nodig is, maar  hoef niet alles  in detail te weten.”Welke rol speelt de interieurafdeling op het bureau?

... lees verder

00 Reacties

Grip op je honorarium

In economisch zware tijden ben je als interieurarchitect blij met een betaalde opdracht. Zwaar onderhandelen over het honorarium zal je niet snel doen. De opdrachtgever vindt voor jou makkelijk tien anderen die bereid zijn de opdracht voor minder te doen. Logisch? Ja. Onvermijdelijk? Nee. Ingeborg Hoenders van HOW2ADVICE legt uit hoe je ervoor zorgt dat je niet alleen werkt, maar ook nog wat verdient.

... lees verder

00 Reacties

Het Nieuwe Werken

Door ontwikkelingen in de ICT, de toenemende vergrijzing en de opkomst van social media verandert onze kijk op werken. Steeds meer organisaties spelen hier op in en kiezen voor HNW.
Ariejan van Saane, senior consultant bij Procore, adviseert en begeleidt bedrijven in dit proces. Hij legt uit wat HNW is, wat er allemaal bij komt kijken en welke rol het interieur hierin speelt.

... lees verder

00 Reacties

Rabo Unplugged

In de afgelopen acht jaar heeft Rabobank Nederland een nieuwe werkstijl ontwikkeld: Rabo Unplugged. Om tot deze werkstijl te komen werkten opdrachtgever, interieurarchitect en werkstijlontwikkelaar nauw samen. Rogier van Koetsveld van Veldhoen + Company licht het ontwikkelingsproces toe vanuit zijn rol als werkstijladviseur.

... lees verder

35 Reacties

‘Ik heb geleerd mezelf te blijven’

In een eeuwenoud pand aan de Oudegracht in Utrecht heeft interieurarchitect Jelle Hekstra zijn woonwarenhuis Strand West. Verderop in de Wittevrouwenstraat zit Strand NL, zijn bureau. Voor Hekstra zijn bureau en winkel een. “Ik kan niet begrijpen dat interieurarchitecten de inrichting overlaten aan de opdrachtgever. De inrichting is een essentieel onderdeel van het ontwerp.”

 

... lees verder

02 Reacties

'Er is weer liefde voor het vak'

Als dochter van een architect groeide interieurarchitect Tineke Groen van Studio Groen+Schild op in een creatieve omgeving. Ze maakte muziek, schilderde en liet zich inspireren door de wereld om haar heen. Dat doet ze nu nog steeds. Groen: “Inspiratie zit in mensen, materialen, processen, in alles. Dat is mijn grootste drijfveer.”

... lees verder

01 Reactie

Inclusief ontwerpen

De hedendaagse architectuur lijkt vooral een lust voor het oog te zijn. Door de, soms overdreven, aandacht voor wat we zien, worden de andere zintuigen minder aangesproken. De totale beleving van een ruimte is beperkt, laat staan dat tegemoet gekomen wordt aan mensen die door allerlei aandoeningen slechts beperkt kunnen waarnemen of moeite hebben met het vinden van de weg.

... lees verder

00 Reacties

Meer erkenning

Op 29 september wordt de BNI-prijs 2011 uitgereikt. Voordat het zover is staan de juryleden voor de moeilijke taak uit de acht genomineerde afstudeerwerken een winnaar te selecteren. Waar gaat juryvoorzitter Odette Ex op letten en wat wil zij de genomineerden meegeven?

... lees verder

00 Reacties

Kleur bekennen

Een van de prettige bezigheden van het BNI-voorzitterschap is dat ik regelmatig gevraagd wordt voor een interview of het schrijven van een artikel over ons prachtige vak. Zo werd ik laatst bevraagd over mijn visie omtrent kleur. Daar raak ik niet snel over uitgepraat.

... lees verder

00 Reacties

'Ik luister en ik vraag'

Interieurarchitect Annemieke Slaats doet projecten van duizenden vierkante meters groot. Vanuit haar kantoor in Castricum stuurt ze een team van freelancers aan die ze per opdracht selecteert. “Ik bedenk het concept, formuleer wat ik wil, maar zeg nooit dat ik het beter weet. Op elk niveau maak ik gebruik van de kennis van experts.”

... lees verder

00 Reacties

Finn Juhl herontdekt

Finn Juhl was een Deense architect en ontwerper. Zijn meubelontwerpen zijn wereldwijd bekend. Zijn weduwe liet na haar overlijden in 2003 alle rechten voor de productie van zijn meubelen na aan de Deense onderneming Onecollection. Deze onderneming brengt een aantal van Finn Juhls ontwerpen opnieuw op de markt.

... lees verder

00 Reacties

Bram Vromans blijft zichzelf

Bram Vromans won in september 2010 de BNI-prijs voor zijn afstudeerproject aan de KABK in Den Haag. Zijn ontwerp voor een popschool in Scheveningen werd door de jury omschreven als ‘een eigen en compleet ontwerp waarin alles lijkt te kloppen’. Hoe gaat het nu met Vromans? Intern zocht hem op.

... lees verder

00 Reacties

BNI-regio zuid in Friesland

BNI-regio zuid organiseerde een tweedaagse excursie naar Friesland. Op het programma stonden een bezoek aan Claudy Jongstra en  Koninklijke Tichelaar Makkum. Petra Jansen maakte van deze reis een verslag voor Intern. 

... lees verder

00 Reacties

'Ik volg mijn hart'

Kees Marcelis zit ruim twintig jaar in het vak. Met tien medewerkers en vijftig lopende projecten gaat zijn studio als een speer. Marcelis moet creëren. Een gebouw, een interieur of een meubel, dat maakt niet uit: “Ik ben ontwerper, ik ontwerp.”

... lees verder

00 Reacties

Kas Oosterhuis

Kas Oosterhuis beschrijft in zijn nieuwe boek Towards a New Kind of Building zijn praktijk en plaatst zijn ontwerpen in de context van recente maatschappelijke ontwikkelingen met name op het gebied van de ICT. Martin Pot zocht de architect op voor een interview.

... lees verder

00 Reacties

Ergonomie: hulpmiddel of beperking?

De term ergonomie wordt vaak gebruikt als commerciële toevoeging bij  een product of ontwerp, als ware het een keurmerk voor een handig, veilig  of gezond ontwerp. De grote vraag is echter of ontwerpen met dit ‘keurmerk’ daadwerkelijk geoptimaliseerd zijn voor de gebruiker.

... lees verder

00 Reacties

Healing environment

Wie de term ‘healing environment’ googled krijgt 2,5 miljoen hits. Er is zoveel over geschreven dat het overzicht kwijt is. Tijd voor duidelijkheid: BNI-lid Petra Jansen legt in zeven stappen uit wat healing environment inhoudt.

... lees verder

00 Reacties

Denken in beelden

Swunghouse foto: Herman de Winter

Passie en perfectionisme hebben Odette Ex al ver gebracht. Sinds de start van haar bureau in 1994 heeft ze de ene na de andere bijzondere opdracht. “Elk project is voor mij als een groot ruimtelijk doek, waarin ik op zoek ga naar de juiste compositie.”

... lees verder

00 Reacties

Blauw licht tegen de winterdip

Een winterdip. Wie heeft er in deze tijd van het jaar geen last van? We voelen ons allemaal wel eens somber of depressief. Wat heeft zo’n dip met de kleur blauw te maken? En waarom is het goed om hier als interieurarchitect iets vanaf te weten? BNI-lid Petra Jansen, interieurarchitect en arts, legt uit waarom.

... lees verder

00 Reacties

BrainWash Kappers

BNI-lid Geoffrey Wijn van BPR Design ontwikkelde een herkenbaar en fris concept voor low budget kapper: BrainWash. Inmiddels zijn er honderdveertig filialen. De keten wil doorgroeien naar vijfhonderd filialen in Nederland en het concept vervolgens uitrollen in heel Europa.

... lees verder

01 Reactie

Tien jaar M+R

Privium Clublounge

Met een gevoel van trots kijkt Hans Maréchal terug op de afgelopen tien jaar. Met zijn bureau M+R interior architecture realiseerde hij een groot aantal bijzondere projecten variërend van een brasserie in Breda en een showroom in Vianen tot een luchthaven in Eindhoven en een cultuurfabriek in Ulft. “Interieurarchitecten creëren ruimtes waarin mensen gelukkig zijn en zich goed voelen.”

... lees verder

00 Reacties

Beleef het merk

Om een interieurontwerp te kunnen maken, is het belangrijk de opdrachtgever te verstaan. Maar leren interieurarchitecten hun opdrachtgevers zo goed kennen dat zij daadwerkelijk een bijdrage kunnen leveren aan hun doelstellingen? Merkspecialist en onlangs afgestudeerd interieurarchitect Inge Keizer slaat een brug tussen twee werelden.

... lees verder

00 Reacties

De vernieuwde Rotterdamse Schouwburg

De Rotterdamse Schouwburg, in de volksmond de ‘kist van Quist’ genoemd, werd na een ingrijpende renovatie op 2 oktober officieel geopend. Een opening waar door velen in ons vakgebied met spanning naar werd uitgekeken.  BNI-lid Martin Pot was erbij en sprak met directeur Jan Zoet.

... lees verder

00 Reacties

Aan tafel bij Rietveld

Dé Rietveldstoel, dé Rietveldacademie, dé Rietveldwoning: in ieder naslagwerk over kunst vind je Rietveld.  Onder vakgenoten is het not done om de principes van Rietveld niet in je hoofd te hebben. Maar is het met Rietveld niet als met andere iconen? We weten wat we van ze horen te weten, maar kunnen ze nog verrassen en inspireren? 

... lees verder

00 Reacties

Elke keer weer tot het uiterste

Op haar 32ste besloot Evelyne Merkx haar droom waar te maken en ging ze studeren aan de Rietveldacademie in Amsterdam. Vijf jaar later studeerde ze af als interieurarchitect. De kwaliteit van haar werk werd beloond met prestigieuze opdrachten voor het Rijksmuseum, het Concertgebouw en de Rijksoverheid. Merkx is een van Nederlands bekendste interieurarchitecten.

... lees verder

00 Reacties

Van treincoupé tot bunker

In juni 2010 bezochten de bestuursleden van de BNI de academies die opleiden tot interieurarchitect om afstudeerwerken te bekijken. Van elke academie nomineerden zij één kandidaat voor de felbegeerde BNI-prijs. In dit artikel lichten de genomineerden hun projecten toe.

... lees verder

00 Reacties

De selectie van Fleur Muris

Interieurarchitecten worden overspoeld met informatie over producten en materialen en zien vaak door de bomen het bos niet meer. Daarom in Intern deze rubriek waarin deskundigen vertellen wat hun favorieten zijn. Deze editie de selectie van Fleur Muris die in 2008 summa cum laude afstudeerde aan de Academie van Bouwkunst in Maastricht.

... lees verder

00 Reacties

Zelfstandig ondernemen. Hoe doe je dat?

Om als zelfstandig interieurarchitect geld te verdienen, moet je niet alleen kunnen ontwerpen. Ook belangrijk zijn netwerken, communiceren, plannen, onderhandelen, begroten, boekhouden en administreren. Gelukkig zijn er tal van instanties en organisaties die hierbij kunnen helpen. Wanda de Wit selecteerde een aantal nuttige adressen.

... lees verder

00 Reacties